Top things #1


Här kommer fem fredagstips. 
Det är är en blandning roligt, underhållande, intressant och fascinerande. 

Making a Murderer. Jo jag också. Denna sjukt hypeade dokumentärserie på tio avsnitt trillade jag in i en halvtråkig kväll i början av januari. Avery sitter av 18 år av en dom som han fått 1985 och friges i förtid 2003 när det visar sig att han kan vara oskyldigt dömd. Kort efter frikännandet sker ett nytt brott som kopplas till Avery, vilket är något förbryllande eftersom han nu anses vara ett offer för rättsväsendet och inte en brottsling. Ett korrupt (eller icke-korrupt?) polisnätverk nystas upp, kanske är det så att Avery är oskyldigt dömd, igen?

Denna artikel om slefien av Annah Björk. "Selfie, selfie på skärmen där, säg vem som skönast på webben är. Det sociala självporträttet har länge varit känt som en bekräftelseapparat för flickor. Men nu är det hög tid att uppgradera selfien till ett feministiskt politiskt statement. En gång, för inte allt för länge sedan, var selfien utskälld och pinsam. Någonting för kvinnor i psykiskt obalans eller med en extrem bekräftelsetörst. Selfien var kvinnofientlig, anklagades för att uppmuntra narcissism och till och med för att verka frånstötande från vänner och familj. Men det är dags att radera idén om selfien som någonting dåligt."

The Sims Free Play. Alltså ursäkta det poänglösa (eller kanske bästa?!) tipset om det första och förhoppningsvis sista mobilspelet som jag knarkar. Jag är inte någon storspelare och har aldrig spelat särskilt mycket dataspel, konsolspel, bordsspel eller mobilspel (med undantag för Snake i högstadiet då <3). Dock fick vi syskon Sims 1 när jag var typ sjutton? Blev helt besatt av spelet då (framför allt av att bygga hus) och nu finns det alltså en gratisversion i App Store! Är kanske sist på pucken men lagom lycklig. Min kompis tipsade, kan vara det bästa och sämsta hon gjort. Jag har inte spelat de senare versionerna så känner mig helt hemma i denna ganska simpla variant!

Kasper Björkqvists intervju med Aftonbladet. Det är knappast någon nyhet att svensk media om och om igen gör bort sig när det kommer till sin dåliga kännedom om Finland och särskilt finlandssvenskar. Att en artonåring finlandssvensk måste förklara varför han pratar bra svenska åt en svensk journalist är både uttjatat samt ren och skär pinsamhet. En kan ju inte kräva att alla ska vara insatta, men en journalist har enligt min uppfattning en yrkesroll som går ut på att vara medveten och ha någon slags grundkoll. Lyssna på intervjun med Kristoffer Bergström längst ner på sidan, han dividerar över precis detta faktum. Kan ju tyckas vara ett onödigt irritationsmoment delvis, liksom Lägg din energi på något annat istället, men eftersom jag själv utsätts för denna dumhet som finlandssvensk i Sverige kan jag bli så urirriterad på bristen på allmänbildning i media. Jag har inget emot att förklara varför jag pratar svenska, förstår att det är förvirrande, men det vore ju trevligt om media (som jag känner har ett ansvar att allmänbilda) i alla fall skulle veta att vi finlandssvenskar finns.

Christianias barn, en utmärkt helgdokumentär. "1971 bildades fristaden Christiania i Köpenhamn. Den blev en gränslös lekplats för de vuxna men kanske inte för de barn som växte upp runt sex, droger och alkohol". I dokumentären får vi träffa några av de barn som levde på Christiania och höra deras berättelser om deras lekfulla men stundvis otrygga barndom!

/ H.

Kommentarer