Paris I

Dags för Paris! Det blir möjligtvis ganska många kapitel i denna följetång men vem tycker inte om att titta på Paris? Nä juste ingen.

Vi kom till Paris sent på fredag kväll och vaknade upp tämligen peppa på lördag morgon. Gick iväg för frukost, det blev fruktskål plus pain au chocolat plus svart kaffe exakt varje morgon. Ja vi blev besatta helt enkelt så varför byta ett vinnande koncept? Sen gick vi iväg på upptäcktsfärd nummer 1.
Ja alltså... det finns såklart inget i Paris som inte är en fröjd för ögat. Hela stan är ett smörgåsbord av historia och fantastisk detaljerad arkitektur = favoritkombination. Hade stundvis svårt att fokusera, för mycket av det goda liksom. 


Råkade gå förbi Chanel, Dior, Comme des Garçons och allt annat som vaktas av franska bredaxlade män i kostym. Och alla blomsterbutiker överallt är + + +.


Det jag gillar mest med Paris är kombinationen av city och grönområden. Bakom valfri port ligger grönska och tystnad, ibland små porlande fontäner. Tuileries är en favorit. Vi hade egentligen inga planer för resan, inga scheman att följa och inga tider att hålla och inte ett enda måste att pricka av, rehab skulle det bli. Detta är mitt favoritsätt att resa på.


Det råkade sig så att vi såg Eiffel skymta i horisonten och tänkte ta oss en titt ändå. När vi trodde att vi tagit en felsväng gick vi runt ett gatuhörn och vips titta ett torn.


Gillar att Eiffeltornet ligger i en park, mycket idylliskt. Vi nöjde oss med att beundra på marknivå, är ganska ointresserad av att köa och trängas på semestrar. Sen gick vi förbi Triumfbågen, snubblade som av en händelse på trappan till Ladurée, och rundade av där vi börjat vid Louvren (som vi också hade turen att bo bredvid). Bokade boende efter cirka fem minuters research och måste säga att det var jackpot på läge.

På kvällen gick vi iväg för middag, åt mkt god köttbit med pepparsås och fries på en random restaurang i Marais, resans bästa middag var det nog. Delade på en flaska rosé på en uteservering och svängde ansiktet mot solnedgången, orimligt trivsamt. 


Vi gick en omväg mot hotellet och råkade hitta alla kärlekslås.
Och så var det slut på dag ett i Paris. Denna solnedgång gjorde mig helt tom på tankar, så rofyllt och fint.
Vi hade alltså avverkat ungefär tio typiska kulturella ting helt oplanerat redan första dagen, vi som bara skulle hitta frukost ungefär! Att göra Paris på en dag funkar tydligen också, men vi skulle utforska i tre dagar till och tur var det. 
/ H.

Kommentarer