Den stora fotolistan!


När började du fotografera? 
Någon gång i början av gymnasiet, alltså cirka tio år sedan, med mammas och pappas batteridrivna Canon PowerShot som var magisk! Nä inte så värst. Hängde mycket på DeviantArt, en väldigt hipp sajt för foto och konst på den tiden. Fotade mest självporträtt, det var nog ett sätt för mig att prova på att vara någon annan och/eller hitta mig själv. Ingen i min familj eller umgängeskrets eller hela himla stan fotograferade (mer än vanligt) så det tog mig ett tag att förstå att detta var något som jag ville och kunde syssla med. Har så gott som aldrig haft tillgång till analoga kameror så tog till det digitala och fastnade där. Hur som haver så är jag fasligt rastlös samt äger ett kontrollbehov, så tror mig oavsett trivas bättre med den snabba processen. 
Vad har du för utrustning?
En begagnad Canon 60D. Hade min förra begagnade kamera i hela sex år, bra jobbat av den ändå med tanke på att den hade ett liv innan mig plus att jag knäpper nästan varje dag. Har två objektiv men fotar uteslutande med mitt fasta 50mm 1,4. Är dock sugen på ett 35mm nu! Stativ och fjärrutlösare är också viktigt.
Hur skulle du beskriva din stil?
Jag gillar motsatser (både konkret och mer symboliskt), t.ex. mjuka uttryck i hård miljö. Och samma tanke följer in i redigeringsprocessen där jag jobbar ganska hårt med kontraster, gillar kombinationen brusigt/rossligt + ljust/klart. Jag är nog rätt så orädd för att gå in hårt med just kontrast, hellre för mycket än för litet är mitt motto.
Vad är ditt favoritmotiv att fota?
Miljö och stilleben. Jag gillar ju själva arrangeringsmomentet, vill hinna tänka och klura, byta vinkel och sätt, och allt det där är ju mycket enklare att få till med saker än personer faktiskt. 
Var fotar du helst?
Har egentligen inga preferenser. Gillar industriella och historiska miljöer, också natur och personliga hem. Tycker extra mycket om att fotografera på ställen som kan anses vara mindre vackra, gillar själva utmaningen i att skapa något fint av det "ofina". Porträtt fotograferar jag allra helst utomhus p.g.a. använder ingen ljussättning så behöver himmeln. 
När fotar du helst?
När naturljuset är on point, kvällar och nätter är inget alternativ för mig, alltså är vinterhalvåret hopplöst.  
Vad skulle du aldrig fota?
Det mesta i starkt solsken är ju otrevligt, personer blundar och skuggor blir sämst. Samt porträtt där en person gör något som för denne är helt onaturligt. När jag får möjlighet att arrangera porträtt så gör jag det gärna, men då krävs att personen har för vana att stå framför kameran eller bara annars kan koppla av och bli bekväm. I annat fall föredrar jag spontanfotografier på människor för jag vill aldrig tvinga fram ett uttryck. Knäpper t.ex. ofta ett gäng bilder på ansträngda leenden först för att sen få loss ett spontant leende, den strategin återspeglas nog ganska bra i de bröllopsfotografier jag tagit. 
Vilken är din favoritfotoblogg?
Jag följer nästan inga fotobloggar, mitt enda undantag är egentligen Nirrimi som jag spanat på i evigheter, gillar både hennes porträtt och dagboksbilder massor. Eftersom jag föredrar vardagsbilder drar jag nästan all min inspiration från livsstilsbloggar.

Vilket är ditt bästa minne från en fotografering?
Inget specifikt men har många fina minnen från fotostudion på skolan i Karis. Hängde där för jämnan!
Vilka tre saker kan du inte vara utan på en fotografering?
Vettigt ljus, fjärrutlösare, äventyrliga kunder med öppet sinne och tillit.  
Vilket är ditt bästa fototips?
Kan inte välja så här kommer två i mina ögon likvärdiga tips!
1. Lär dig att fotografera helmanuellt M. Att köpa en dyr utrustning men inte lära sig manuella funktioner är ju litet som att bränna upp pengar kan jag tycka. Jag jobbade i fotobutik längesen där jag sålde dyr utrustning åt kunder som slog på A-automat och trodde att minus 1000 euro på kontot skulle ge dem perfekta bilder. Så är givetvis inte fallet och ofta återvände kunderna sen missnöjda för att bilderna inte motsvarade visionen. Att vilja uppgradera utrustning är givetvis A-ok men trappa upp med kunskap istället för att bli besviken och frustrerad på att du inte kan hantera en dyr apparat. Det finns en hel drös fantastiska fotografer som använder sig av små enkla pocketkameror och mobilkameror, en dyr utrustning är inget måste och inte heller en garanti.
2. Lär dig redigera. För mig är redigering 50% av hela processen. Om du är intresserad av redigering tycker jag verkligen att du ska ägna tid åt att bemästra Photoshop. Se tutorialer på YouTube och lär dig att jobba med färg, ljus, kontrast, skuggor och högdagrar och kom ihåg att ta i ordentligt! Photoshop kan hjälpa dig med att skapa och stärka ett eget bildspråk, och ett bildspråk bidrar till att dina bilder känns sammanhängande oavsett motiv, plats och tillfälle!
/ H.  

Kommentarer