Kapselgarderoben


Tidigare i somras snubblade jag över ett mycket intressant projekt kallat kapselgarderoben, närmare bestämt den minimalistiska kapselgarderoben. Jag gillar ju allt som kan sättas i system så tanken på en matematisk garderob gjorde mig orimligt pepp. 
Jag köper inte nytt så ofta och nästan aldrig spontant, så det handlade inte i första hand om att mina konsumtionsvanor var upp åt helskotta, även om de givetvis alltid kan förbättras. Främst var det faktiskt en praktisk lösning, jag har så otroligt litet förvaringsutrymme i min lägenhet i Stockholm och istället för att köpa en ny byrå (som jag inte heller har plats för) ville jag verkligen skala ner på innehållet istället. Jag bor också ur handbagage ofta och ville maxa matchandet dessa perioder. Och sist men inte minst så är jag väldigt bra på att spara på plagg som jag älskar men inte använder, dåligt dåligt, dags att släppa taget. 


Kapselgarderoben är ett sätt för dig att rensa, ordna och strukturera din garderob. Det är förstås också ett sätt att minska på konsumtionen, få översikt, få maximal användning för det du redan äger och förenkla packning och påklädning. Också är det ett sätt för dig att utveckla och hitta din stil, som ju sen i sin tur minskar på konsumtionen. 
Det finns en massa olika variationer av detta projekt, jag beslöt mig för att prova versionen som Signe kör på där du delar in året i fyra perioder/kapslar och har 37 plagg i varje kapsel. Vid varje övergång till nästa kapsel får du ersätta så många plagg som du vill mot sådana som är mer lämpliga för årstiden du går in i. Idén är att du ska kunna justera dina perioder och längden på perioderna beroende på vilket klimat du bor i och vilket behov du har olika tider på året. Och eftersom du systematiskt lägger undan favoritplagg är det som att shoppa i sin egen garderob när en plötsligt får plocka fram dem igen.
Kapselgarderoben ska återspegla dig och ditt behov, därför innehåller projektet inga plagg som måste inkluderas, detta är också den största orsaken till att jag gillar projektet. Oftast innehåller garderobguider en karta på basplagg du "bör" ha, vilket sällan funkar tycker jag eftersom lifvet och vardagen är så olika för alla. Kapselgarderoben öppnar upp för alla slags variationer och uppsättningar helt enkelt, så bra bara. 


Jag valde att ha min kapsel synlig på klädställning, tycker att det är ganska svårt att få översikt om kläderna ligger i lådor och garderober äger jag inte. På detta vis använder jag också alla mina plagg oftare och inte bara favoriter som ligger överst i låda. Jag har den exakta mängden galgar som jag ska ha i min kapsel, och därför kan jag inte hänga upp något nytt utan att ta bort något gammalt vilket gör att jag funderar igenom varje köp och val litet mer. Kapselgarderoben behöver givetvis inte vara monokrom men min är det för att det är så jag klätt mig i evigheters evighet. 
Jag är två månader in i min sommarkapsel nu och är faktiskt riktigt motiverad att fortsätta med detta projekt. En månad kvar till höstkapseln också. Tänkte visa litet smakprov på vad som ingår i min sommarkapsel men vill dela upp dessa inlägg så de inte blir så matiga.
I vänta på det kolla som sagt in Signes sajt plus hennes videos för inspiration och mer handfast hjälp med detta. Kolla också in Unfancy som är en slags ursprungssida för hela projektet, plus Mademoiselle som också har många bra klipp på ämnet!
/ H.

Kommentarer