Basvaror i mitt kök

Alla har ju grejer som en alltid stoppar i korgen i mataffären, basvaror som hör vardagen till och alltid går åt. Låtom oss titta på mina bästa!

Jag äter ju så gott som 100% gluten- och laktosfritt hemma, försöker också undvika mycket processat, alltså utgörs min bas till stor del av frukt och grönt. Denna uppsättning för att jag helt enkelt mår bäst av att ha det såhär, enkel medicin! Men, jag äter allt ibland.Min fruktskål innehåller alltid kiwi (min favorit) och banan. Om jag har mindre än fem bananer hemma får jag panik, använder dem oftast som topping på gröt och yoghurt och som bas i smoothies, så mångsidig grej. Periodvis innehåller skålen andra saker också, så som ananas som jag mixar ner med banan, detta utgör ju min favoritsmoothie som ni vet. Håller alltid utkik efter säsongens bästa frukter så innehållet i fruktskålen varierar mycket beroende på årstid. 
Bär är en annan viktig grej. Ibland köper jag färska, oftast blåbär, hallon eller vinbär då. I frysen har jag alltid mango, hallon, vinbär, havtorn och blåbär.Jag har alltid någon slags mjölk hemma för har mjölk på gröten och i kaffet. Det är nästan alltid mandelmjölk. 
Då och då köper jag yoghurt, någon naturell variant, laktosfri eller soja. 
Ibland har jag någon ost hemma, oftast en från Ålands Specialost. Använder den både som pålägg och på pizza.Grönt. Tomat, salladslök och lime är mina absolut viktigaste i denna kategori. Sen har jag alltid någon slags sallad i kylskåpet, min favorit just nu är en råkostmix med kål och morot, den toppar jag pastan med. 
Älskar avocado men tyvärr blir min mage uppsvälld av denna goda sak så försöker att bara äta det ett par gånger i månaden, definitivt en favorit ändå.  
Riskakor till mellanmål med smör, ost eller jornöttsmör på!


Wraps, pasta, jasminris och havregryn utgör basen i det mesta jag äter. Wraps använder jag till wraps (ofc) men också som pizzabotten! Pasta äter jag nästan dagligen, varierar sort. Jasminris för hemmasushi. Havregryn för raw snacks och morgongröt! 
Chia, quinoa och bulgur. Några övriga torra ingredienser i mitt skåp som gör allt litet mer matigt. 
Rotfrukter. Morot och palsternacka är mina favoriter, dem lagar jag i ugn eller kokar och mixar ner till soppor. 
Dadlar! Som godis ju. Dadlar har jag i en massa raw snacks (framför allt raw bollar) som jag regelbundet mixar ihop.Havssalt, svartpeppar och vaniljpulver är mina viktigaste kryddor, sen använder jag inte sådär jättemycket mer kryddor faktiskt för satsar på dressingar och annan smaksättning, så som: 
Pesto, jordnössmör, tamari, agavesirap, kokosolja, tahini och olivolja. Pesto har jag i pasta och på mina wrap-pizzor. Jordnötssmör brer jag på smörgås eller har i snacks. Tamari är min VIKTIGASTE smaksättning, det är en glutenfri soja som jag har i ALLT. Agave använder jag som sötning. Kokosolja har jag också i raw snacks och ibland i kaffet. Tahini och olivolja använder jag i min favoritdressing som jag brukar röra ihop varje vecka.Försöker att inte äta så mycket nötter då jag får ont i magen av många men äter desto mer frön, solrosfrön och pumpakärnor är mina bästa.
Kokos. Ja kokos i alla former är förträffligt.


Plus torkad bär och frukt. Mullbär är ju  goda. Och kanske det bästa i hela skafferiet ändå. Har alltid en platta mörk choklad i skåpet, typ 90%ig. Dock är 70%iga mintchokladen min favorit så blandar litet, äter en eller två bitar per dag. Detta är nog det enda godiset som inte försvinner på en millisekund i mitt hem. 
Och sist men inte minst kaffe förstås. Jag har alltid ett paket mellanrost och ett paket koffeinfri mellanrost hemma. Varierar märken liten men gillar att kosta på mig ett något dyrare ekologiskt kaffe, vardagslyxen etc. 
Så, slut på exposé för denna gång! 
Sen äter jag ju en massa annat också, men dessa saker är extra viktiga i mitt kök. Vore kul att se vad du har i ditt, hamstrar alltid inspiration. 
/ H.
 

Kommentarer