10/05/2016

Söndriga gangstrar och kaxiga kvinnor i 1920-talets Birmingham
Nu var det väldigt längesen jag tipsade om något sevärt, har bara inte hittat något jättebra på länge. Det var kanske meningen att jag skulle ha underhållningsbrist för att göra rum för denna omryktade pärla som jag sedan hängde med intensivt hela september. Såg ut alla tre säsonger på tre veckor ungefär, försökte verkligen spara på nöjet men kunde inte låta bli att trycka play vareviga kväll. Peaky Blinders är en verklighetsbaserad serie om ett brittiskt gangstergäng med samma namn som huserade i Birmingham på 20-talet. De sydde in rakblad i skärmen på sina kepsar vilket var ett effektivt sätt att göra motståndare blinda under slagsmål, därav namnet peaky blinders. Serien är skapad av tämligen välkända Steven Knight som själv är från Birmingham.


Tommy har huvudrollen. Han är nästäldst av ett gäng bröder och gängledare. Han är också hopplöst självständig, frihetsberoende, trasig och rättvis på sitt sätt. Han har magiskt fina ögon också, icke att förglömma. 
T spelas av Cillian Murphy som gjort en drös olika roller. Beundrar mycket hans förmåga att göra så otroligt olika karaktärer djupt och trovärdigt, det är verkligen helt vitt skilda världar han befinner sig i. Intervju med Cillian om just detta här om du är intresserad. 


Nästan alla män är trasiga inombords efter första världskrigets fasor i Frankrike. Nästan alla kvinnor är självständiga, drivna och kaxiga. Helen McCrory som spelar Aunt Polly är helt jävla utmärkt i sin roll (ovan längst till höger, ja ni ser ju). 

Och så innehåller den här serien en drös andra fantastiska skådespelare. T.ex. Tom Hardy i en otroligt speciell roll som judarnas ledare Alfie, han verkar typ väldigt knäpp och knapp på många plan men är i själva verket otroligt intelligent och äckligt våldsam. Och Tommy Flanagan (ej på bilden), som jag storgillat sen jag plöjde Sons of Anarchy, för att nämna två. 

Kort och gott precis min sorts serie detta. Det mesta som innehåller gangstrar, kaxiga kvinnor och en gnutta verklig historia och allmänbilding är min favoritmixtur. Har nyss smittat ner min lillebror också. Fler säsonger på kommande nästa år, tur det.  
Trailer här
/ H.  
Ps. Mer om det riktiga Peaky Blinders kan du läsa i den här intressanta artikeln
 
SHARE:

2 kommentarer

Blogger Template by pipdig