Mellandagar med cheesecake och herrgårdsbok

Nå hej,
Hoppas din jul varit fin, att du ätit mången konfekt och avnjutit stora mängder valfri juldryck. Min var utmärkt, stillsam och familjär som alltid. 
Den här märkliga mellandagsveckan går ut på det där som inte känns så viktigt men nog är det ändå dvs. att lata sig. Och så en hel del jobb förstås, ska försöka kombinera båda delar på bästa sätt. 
Saker jag gör är till exempel: äter havtornscheesecake, tömmer konfektaskar, hälsar på hos farmor, åker på utflykter, rea-spanar på nätet, står vid havet, petar på svag is med pinnar, hittar övergivna hus, dricker rött, inspekterar naturen, ser tio dokumentärer samt en halvtimme av alla filmer som sänds på televisionen.


Och så funderar jag mycket på framtiden, det gör jag alltid när jag är här och framför allt denna tid på året. Har långa diskussioner med mor och far om livet, allt det lätta och allt det svåra. 


Annan grej jag gör är läser denna bok om finska herrgårdar som mamma köpt, blir så till mig av mängden härlig historia. Tänker att jag ska besöka alla dessa platser innan jag försvinner från jordens yta, rimligt p.g.a. är på ganska god väg men ändå orimligt p.g.a. 90 stycken ställen bara i denna bok. Bäst att höja takten. 
Boken är baserad på Signe Branders fotografier på herrgårdar från sekelskiftet, väldigt vackra bilder som känns märkligt nutida. Signe var väldigt tuff på sin tid, beundrar denna person mycket. 

Kolla vilken exotisk trädgård, denna miljö skulle väl platsa i någon flott amerikansk film från 1900-talets början men låt dig ej luras, det är Aulanko/Karlberg herrgård i Finland. Dessvärre brann hela härligheten ner 1928 och just därför är Signes bilder så värdefulla, massor av fina byggnader gick detta öde till mötes p.g.a. krig och annat. Sådan tur att Signe hann fånga så många på bild. 

En hel del magisk interiör. Och så denna ståtliga byggnad till exempel, Malmgård, jo här flyttar jag in. Vill verkligen bo i ett gammalt hus (nå, egentligen en herrgård) med mycket historia men inser att jag förmodligen inte har tålamodet som behövs för uppehåll, fix och omtanke. Nä peng har jag ju inte heller. Nöjer mig med dagdrömmeri!
/ H. 
 

Kommentarer