En skör bok och ett helgon

Långa mejl och mycket kaffe, typiskt måndag och tisdag. Det är fullkomligt och fullständigt vinter ute, dubbelt upp av tröjor och filtar inne. Värt att notera väderlaget till arkivet ändå, frost och drivor av denna sort ser vi inte alltför ofta på västkusten nurförtidn. 


Men mest vill jag berätta om denna grej idag. ↑
Min moster har lånat ut en alldeles förträfflig bok åt oss och jag kan inte sluta beundra både innehållet och omslaget, vilket hantverk! En riktigt riktig marmorering hela vägen från 40-talet, tämligen omöjligt att hitta något sådant här från den tiden som är såpass välbevarat.


Det är ett skört verk, skrivet av Hilma Stockhammar. Boken innehåller små berättelser om bygden och personer i den, lokalhistoria. 


Så som ett kapitel oss, ryktbara Sydösterbottningar! Ojoj håll i hatten. 

Och livliga historier om händelser från olika årtionden och århundraden på olika platser i kommun. Plus en del bilder på män i mustasch och barska kvinnor. 

Samt, det mest fängslande, en berättelse om min släkting Anna som påstods ha en helande förmåga då hon plötsligt tillfrisknat från sjukdom. Hon utnämndes sedan till helgon. Tänker att utnämnandet till häxa inte kan ha varit så långsökt heller, väldigt spännande!!
/ H. 

Kommentarer