Och nu, nu flyttar jag från Stockholm
Sommaren 2012 bodde jag i Vasa, jobbade med något helt okej kul men var uttråkad och förvirrad och behövde en ny utmaning. Några månader tidigare hade ja plockat ut min examen från Åbo, framtiden var tom och oviss. Jag sökte till en flott skola i Stockholm som jag tänkte att jag ändå inte kommer in på, förberedde mig därför exakt ingenting på flytt, varken mentalt eller praktiskt. Fick ett samtal i juli som slog knut på magen, på gott och ont. Packade ner livet i en kappsäck. Jag kunde ju inte tacka nej. Tänkte att jag får återvända med nästa skepp om det känns illa. 
Det var nästan fem år sen. Så längesen men samtidigt alldeles nyss. Jag har lärt mig så otroligt mycket, fått vänner för livet, jobbat och levt lyckligt i denna utmärkta stad som är varm, vacker och spexig. 
Men den är också tung, dyr och orimligt krävande ibland. Det senaste året har jag också känt den där rastlösheten från fem år sen smyga sig på, jag har stått och trampat i samma outmanande mönster litet för länge nu. Jag har också känt att Stockholm svalnar på andra sätt, de personer jag håller nära försvinner en i taget. Egentligen är jag inte heller någon storstadsperson, jag trivs utmärkt i den men är kanske inte gjord för den. Jag går inte på klubb, jag tycker inte om att kvävas på vernissager, jag vill inte trängas på trottoarer, jag vill inte svepa morgonkaffet på en trång tunnelbana och jag är inte bra på att hejdlöst armbåga min väg framåt i arbetslivet. Jag tycker om att var hemma, jag tycker om havet, jag vill dricka mitt kaffe långsamt, jag vill förbli prestigelös och öppen och jag vill lyssna mer än prata. Jag är lågintensiv och Stockholm är högintensivt. 
Och så råkade det sig så att jag fick ett erbjudande som jag inte hade förväntat mig och förberett mig på, varken mentalt eller praktiskt. Och jag kunde bara inte tacka nej. Det ger mig en utmaning, ett ansvar, ett sammanhang, något nytt. Det ger mig också ett bekvämare liv på många sätt vilket efter fem hårda år i Stockholm är sjukt lockande. Jag vill andas ut ett tag. 
Så jag tackade Ja. Och nu, nu flyttar jag från Stockholm. 
Första veckan efter beslutet var jag rent ut sagt förstörd. Tanken på att flytta från mitt Stockholm var så orimligt tung ändå. Som frilansande formgivare ger jag inte bara upp ett jobb utan också kunder, kontakter och samarbeten som jag kämpat hårt för att få, vårda och behålla. De är alla mina egna och nu ska jag bara släppa dem. Det känns också tungt att flytta bort från branschen och stödet den ger, här har jag tio personer i min närhet som jobbar med exakt samma sak, jag kan visa och förklara mina frustrationsmoment i minsta detalj och dessa brudar och killar hajjar direkt. Bollplanket finns inte längre lika nära, även om det givetvis finns kvar. Och slutligen är jag orimligt trött på den praktiska och byrokratiska biten av flyttandet, blir helt orkeslös av allt trassel. 
Andra veckan accepterade jag ändå tanken, började tycka om den, först litet och sen mycket. Nu ser jag möjligheter istället för förändringar. Jag ser närheten till allt det som är viktigt för mig. Jag ser fram emot att få välja lägenhet. Jag ser fram emot att landa på en lugnare plats. Jag ser fram emot att träffa min familj mer än en tre gånger per år. Jag ser också fram emot att få utveckla ett växande varumärke. Det var längesen jag kände att jag kan hjälpa, påverka och förbättra något såhär mycket. Det var längesen jag kände att min kunskap är olidligt uppskattad och värdefull. Det här är i allra högsta grad ett steg framåt, äntligen. Så ja, kanske blir det helt otroligt kul detta nya liv. Och om inte, då styr jag mot något nytt, som så många gånger förut. 
Något av det bästa med denna förändring är ändå att Stockholm nu kan få förvandlas till det som det en gång var, en andningspaus och något härligt istället för tungt, dyrt och orimligt krävande. Arbetslivet snodde nog mycket av gnistan jag hade till denna stad. Nu kan jag och Stockholm bli förtjusta i varandra igen, nykära du vet. 
Så, om ett par veckor vinkar jag Stockholm hejdå och flyttar hem till gamla goda lilla Vasa. Märkligt på så många vis. Har väl knappast fattat egentligen. Hoppas att du följer med mig dit, skulle betyda så mycket.
/ H.  

Kommentarer

 1. Åh, lycka till. Känner igen dina tankegångar så mycket, men har så mycket som håller mig fast i Stockholm. Ska bli fint att följa dig <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla. Stockholm är verkligen underbart på många vis, kanske återvänder jag någon gång, men just nu känns ett liv någon annanstans så otroligt välkommet! Tack för peppen <3

   Radera
 2. Förändring är hemskt och samtidigt alldeles, alldeles underbart. Stort lycka till! Fortsätter såklart följa dig här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria! Vi ses säkert när jag är ut på tur till Stockholm! : )

   Radera
 3. Åh kommer sakna dig!!! <3 Håller dessutom med på några punkter. Önskar dig lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. <3 Tack S! Ska ju hälsa på ofta så vi ses såklart! :)

   Radera

Skicka en kommentar