1 år av kapselgarderob

Nu har jag slutfört ett helt år av kapselgarderob! Ändå litet otippat att jag utan problem höll i det såhär länge, och dessutom tänkte fortsätta. Överraskad över min egna förmåga att inte tröttna på något jag tar mig an, helt enkelt. Dags för reflektion och summering!

 

10 saker jag gillar med kapselgarderoben:

  1. Det var mycket enkelt att flytta egendomen från ett land till ett annat då jag komprimerat min garderob och gjort mig av med onödiga plagg som aldrig användes. Packandet överlag: busenkelt! Resväskorna har också blivit mycket lättare. På bilden ovan ser ni så gott som alla kläder jag äger, förutom några festplagg som bor i en egen miniatyrkapsel och en del undanlagda höst-, vår- och vinterkläder som ligger i en stor kasse i garderoben. Alltid kan det bli färre mer jag är väldigt nöjd med detta upplägg ändå, framsteg för mig. 
  2. Jag har blivit mer äventyrlig med min stil då jag har ett begränsat antal plagg som jag i något skede tröttnar på. Men med en månad kapselperiod kvar måste jag stå ut och plötsligt blir jag  påhittig och laborerar fram helt nya kombinationer av det jag ägt i flera år.
  3. Med det sagt så behöver du verkligen inte "ha en stil" för att bygga en kapselgarderob, det handlar ju snarare om att möjligen utveckla en sådan, om du vill. Konceptet har inte så mycket med mode att göra, mest struktur. Alltså kan du bygga en kapselgarderob fastän du inte anser dig vara en fashionista. Det handlar om att kartlägga behov och utifrån detta bygga den ultimata uppsättningen valmöjligheter. Huruvida du är president, modebloggare, jobbar på kontor eller hemifrån kvittar. 
  4. Själv har jag ändå lärt mig otroligt mycket om vad jag gillar att ha på mig, kanske har jag ändå utvecklat en stil på något vis. Nå, vad är ens stil? 
  5. Det har blivit väldigt mycket enklare att hålla koll på det jag äger då jag inte äger så mycket. Översikt!
  6. Jag sparar tid på mornarna då mina valmöjligheter inte är oändliga och jag känner mina plagg bättre.
  7. Jag gör fler smarta köp. Eftersom att jag nu vet bättre vilka plagg jag gillar köper jag i princip bara fler i samma stuk, men med en twist förstås så att det inte blir tråkigt! Förr i tidn gjorde fler spontana köp som av olika orsaker inte funkade i praktiken – inget att matcha med, opraktiskt material, fel passform osv.
  8. Jag sparar pengar.
  9. Jag köper vettigare grejer. 
  10. Eftersom jag använder mina plagg mer får de ett större känslovärde, kan och vill inte göra mig av med dem hur som helst för att de påminner mig om perioder i livet osv. Som små historier hängandes på rad. Vill verkligen slita sönder innan jag slänger.

Summa summarum är jag nöjd med alla fyra kapslar jag byggt, de blir bättre och bättre för varje gång. Vårkapseln fick ni aldrig se då den var ett enda rodd p.g.a. klimatförvirring, men på det stora hela har jag verkligen kärat ner mig i hela konceptet och framför allt fått det att funka i praktiken.

Det jag var mest skraj för innan var att jag skulle känna mig begränsad. Inte hänt. Snarare har jag tyckt att det varit otroligt skönt att klä på sig samma favoritplagg ganska ofta, har trivts!


Nu då?

Ja nu tänkte jag övergå i en flytande kapselgarderob som alltså är en annan variant av samma idé men som namnet avslöjar ger uppläget litet mer spelrum. Ändå glad att jag provat på den snäva versionen, känns rätt nödvändigt för att jag nu ska kunna hålla hårt i trådarna under friare former. Mer om den flytande kapselgarderoben en annan gång!

Ps. Alla mina inlägg om kapselgarderoben hittar du här.

/ H.

Kommentarer