Slottstur på sydkusten

Sehär, jag och helgens sällskap i solskenet!


 
Alltså nyss hemkommen från slottsturen i södra Finland. Pustade nog ut en aning denna helg, om än knappast tillräckligt.

Vi hann med Wiurila herrgård, Svartå slott, Söderlångvik gård och Kankas slott, samt några korta utsiktsstop däremellan.Svartå tog hem vinsten av de fyra. Detta slott kändes som det första på länge som jag faktiskt kunde tänka mig att bo i. Allt som oftast är ju dylika byggnader ändå litet för bastanta och stela för att jag skulle kunna känna mig hemma, men på Svartå kan jag flytta in.

Extra bra blev det då vi fick guidning på slottet, köper guidning så ofta det går och har då aldrig ångrat mig. Tycker det är det absolut bästa sättet att lära sig så mycket som möjligt om både familjerna och arkitekturen, samt få veta saker som en inte kan läsa sig till på internet. Därför har jag inte fotat så mycket denna helg heller, blir så klumpigt i sammanhanget.


 
Illusionseran på topp här!

Hann också sova en natt i min gamla hemstad Åbo, otroligt nog flera år sen jag var där sist, bara ej haft vägarna förbi och alla vänner som en gång bodde där har flyttat bort. Hur som haver mycket trevligt med ett kort återbesök, satt vid ån och drack vitt och hade ett gäng sångglada italienare vid bordet bredvid som gjorde allt extra lördagigt.

Det var det korta om den korta långhelgen. Nu bastu och sista njut. Imorgon ska jag ju tömma hjärnan på 1700-tal och fylla den med jobb igen, ändå litet trist och inte alls så sagolikt!

/ H.

Kommentarer