Stora listan om året som gått

IMG_1643

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut? Flyttade från väst till öst, bodde i lägenhet med sovrum, gav oliver en ny chans.

Gjorde någonting dig riktigt glad? En sommar på västkusten. Efter fyra kvava somrar i Stockholm city var jag helt nykär i livet på landet också.

Saknar du något under år 2017 som du vill ha år 2018? 2016 svarade jag Förändring och det fick jag verkligen dubbelt upp av detta år, 2018 önskar jag mig därför litet lugn och ro. Givetvis vill jag uppleva mycket nytt också men gärna i mindre mer lättsmälta portioner tack!

15935377_10154319240451985_1676113414_ob


   
Vilka länder besökte du? Estland för jobb och Sverige för skoj. Tallinn var verkligen magiskt vackert i september. Var också på bilsemester i södra Finland i juli. I våras tog jag beslut om att inte resa mycket i år, möttes av många andra stora utgifter och började nytt jobb. Ja jag kände mig uppslukad av allt det nya och behövde stanna upp och få in rutinen, hade inte kunnat njuta av en ledighet ändå. Flängde i alla fall till och från huvudstaden en del i jobbets tecken vilket också var uppiggande.

Vad önskar du att du gjort mer? Alltmöjligt eget på fritiden. Känner mig rätt oproduktiv numera när jag inte får så mycket gjort på kvällarna, är alltför trött och/eller lat. I frilanslivet gick ju en runt och pysslade på eget konstant (på gott och ont) men nu går orken åt dagsjobbet, vilket säkerligen är logiskt men ändå litet ledsamt.

Vad önskar du att du gjort mindre? Försökt förstå mig på onödiga och elaka kommentarer, som vanligt.

IMG_5653

Bästa boken du läste i år? Har som vanligt inte läst nästan alls men första halvan av Jordemor var extremt bra, sen blev jag visst distraherad. "Jordemor är en äldre benämning på barnmorska. I boken berättas om hennes och barnaföderskornas historia genom tiderna... Vilken roll hade jordemor, hur uppfattades hon, vilka var arbetsvillkoren, vilka kvinnor blev barnmorskor? ... Frågorna belyses genom dokument, dagböcker och journaler." Mycket intressant!


Favoritprogram? Peaky Blinders, fortfarande. Den pjäsen är fasen fantastisk.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare. Det var väldigt tungt stundvis (nytt hem, ny stad, nytt jobb, nytt allt) men jag har också fått lära känna väldigt många trevliga personer detta år, samt fått umgås med min familj och mina äldsta vänner massor. 2017 var absolut bättre än 2016.
Vad var din största framgång på jobbet i år? Har lärt mig (själv) så mycket! Ja det känns nästan som att jag kan allt nu (och sen stundvis ingenting).

Största framgång på det privata planet? Ägnade massor av tid åt att vara ensam i tider av stress. Att vara ifred är verkligen både underskattat och väldigt viktigt.

Största misstaget? Kan inte komma på något väldigt stort misstag, bara struntsaker.

Vad spenderade du mest pengar på? Mat. Måste tipsa om appen Money Lover som jag använt hela året. Den ger mig helkoll på utgifterna och det är ack så tillfredsställande.

Något du önskade dig och fick? Litet mer mening i vardagen kanske.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017? Stod i min lägenhet i Stockholm bland flyttkartonger, packade bilen och flyttade hem. Sen var det slut på den dagen. 2018 år ska jag fira litet bättre.

IMG_5853


Hur skulle du beskriva din stil år 2017? Enkel och ganska lik fjolårets. Sysslar som du kanske vet fortfarande med projektet Kapselgarderoben och det för alltid med sig många intressanta insikter om stilen. Har bl.a. fått en ny kärlek för oversize kavajen, köpt fler praktiska plagg och adopterat mycket gammalt av familjemedlemmar. Oväntat har jag gett upp jeans för kostymbyxor ganska ofta, det är ändå anmärkningsvärt med tanke på att jag bott i jeans så gott som alltid sen jag var 13.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? En friskare kropp. Kämpade med den en del med andra halvan av året och det drog verkligen ner humöret.

Vad fick dig att må bra? Lördagar med mitt nästan-barn Arvid.Vem saknade du? Staden Stockholm och alla trynen som bor där.

Årets mest spelade låt? 2016 var ju ett riktigt dåligt musikår, som tur var levererade 2017 betydligt bättre. Spotify säger att jag lyssnat på musik i 22 074 minuter dvs. 15 dagar. Det är rätt litet ändå, poddarna tog nog över i år. Ej överraskande lyssnade jag mest på låtar av Mumford & Sons – Si Tu VieuxDitmas och Ngamila.

Årets podcast? Det finns för många. Ja jösses, som jag lyssnat på podd i år. Pira & Bråding i p3 fastnade jag för nyligen, blev helt uppslukad av alla livsöden. Övriga favoriter har jag ju tipsat om vartefter året gått.

IMG_4983

Mest stolt över? Mig själv och alla tuffa kvinnor jag har runt mig, så starka och peppande. Har verkligen känt av en stor gemenskap i år, vi har hjälpts åt!

Högsta önskan just nu? Har inga stora sådana. Hoppas på en frisk och äventyrlig vår, en varm och grön sommar, en rimlig höst och en stämningsfull vinter. Hoppas också på tid och motivation till allt det egna: hemmet, fotograferandet, skrivandet, berättandet osv.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
1. Ska försöka bli ännu bättre på att strunta i saker som inte ger mig så mycket i gengäld. Har nu på slutrakan av 2017 insett att jag inte alltid kan stå för allt jag skapar, det är litet ledsamt men så måste det vara. Bara blunda och glöm!
2. Ska ta bättre hand om kroppen, vill att den ska må som 2016, ja då var den verkligen i prima skick.
3. Vill fota mer och dela med mig. Bildarkivet säger att jag fotat ungefär 50% mindre i år än förra året, fy så deppigt. Detta måste åtgärdas omedelbart.

Adjö året och mot nästa. 

Ps. Fjolårets summering finnes här. Väldigt intressant med återblick!

Kommentarer