Åtta tips IITvå bra FILMER jag sett nyligen är Mudbound och The meddler. En tyngre historisk drama och en mer lättsam komedi, i den ordningen.
– I huvudrollen i Mudbound min favorit Carey Mulligan, som vanligt spelar hon orimligt bra. Filmen utspelar sig i Mississippi 1946 och innehåller bland annat kämparglöd och kvinnokraft. Tyvärr också en skvätt Ku Klux Klan.
– Eftersom jag har väldigt svårt att hitta lättsamma komedier att titta på måste The Meddler bli ett starkt tips, den var väldigt trevlig och i den spelar också en favorit – Susan Sarandon! Hon har förlorat sin man och försöker skapa sig en ny vardag och vara nära (men inte för nära) sin vuxna dotter, bygga ett nytt andra liv helt enkelt. Rätt rolig!

I kategorin SERIER har jag två tips.
– Dramaserien Alias Grace är en miniserie på åtta avsnitt som handlar om Grace som begått mord 1843 i Kanada, eller har hon?
– Och så såg jag nyss klart The Alienist, helt okej underhållande. Utspelar sig i New York 1896 där en psykolog tillsammans med några andra försöker lösa en rad pojkmord. Dakota Fanning spelar en bra huvudroll här.

En väldigt viktig och bra DOKUMENTÄRKvinnorna på Själö. Missade tyvärr föreläsningen här i stan om detta ämne men har sett dokumentären. Citerar: "Själös historia som sjukhusö börjar år 1619 då kung Gustav II Adolf gav order om att grunda ett hospital för spetälskepatienter i Åbo skärgård. Den sista spetälskesjuka patienten på Själö avled år 1785. Mentalsjukhuset var verksamt ända fram till 1962, de sista 70 åren som mentalsjukhus för endast kvinnor." ... och det är just kvinnorna vi får lära känna i dokumentären. Denna kan mycket enkelt ses på Yle Arkivet och är en viktig del av vår samhällshistoria, så för all del se den!

Och den MUSIK jag lyssnat allra mest på i dagarna är Jacob Pavek, en klassisk kompositör med helt magiska musikstycken. Börja med Illume och Circulation.

Angående ÄTBART i livet just nu. Sörplat på Rynkebys Ingefärshot från och till sen februari. Drog igång med den när varje person i min närhet låg på sängbotten i någon slags orimligt seg förkylning. Sen fick jag in vanan och det blev en del av morgonrutinen. Gott och härligt uppfriskande med litet brännande ingefära morgontid tycker jag!

Sist ut. Precis som många andra blev jag litet tom i själen när jag hörde att Tim Bergling inte finns mer. Så fruktansvärt sorgligt att ännu en ung människa lämnat detta jordeliv alltför tidigt. Jag gick och bar på denna nyhet i veckor, riktigt tung i bröstet. Tycker dokumentären om honom bär på ett superviktigt BUDSKAP och om du ännu inte sett den är det verkligen dags. Den framhåller hur viktigt det är att vi stannar upp och lyssnar in människorna i vår närhet, vad de verkligen säger. Och kanske viktigast av allt – att vi lyssnar inåt, på oss själva.

Vi avslutar väl med att lyssna på Tims bästa låt och ändå försöka peppa in fredagen!

/ H.

Kommentarer