13 plagg i vinter

Jag tillägnade mycket tid åt kapselgarderoben 2017 och skrev om den några gånger, bl.a. här och här. Vad hände sen?

Jag fick in vanan och tyckte inte längre att det var riktigt lika nödvändigt att utgå från ett så pass spikat regelverk. Lärde mig att ifrågasätta inköp ordentligt innan jag slog till, rensa regelbundet och applicera ett plagg ut ett plagg in-metoden. Jag var kanske ingen storkonsument av kläder till att börja med men visst slog jag till på studs ibland, och ångrade då och då. Mycket mindre reflektion över ursprung och kvalité var det också.

Vill nog påstå att jag fortfarande jobbar med kapslar men inte så uppstyrt som innan. Gillar ju ändå det där med att planlägga och skapa någon slags perfekt helhet – allt ska passa med allt osv.

2019 vill jag lära mig mer om hållbara val. Särskilt små producenter som jobbar med snälla processer intresserar. Plus vill bli bättre på att loppisfynda klassiska plagg som jag vill ha på mig i många år. Jag köper mycket på loppis men mest accessoarer och grejer till hemmet, kläder är ju litet mer klurigt och kräver en hel del tid och tålamod. Ej så bra på tid och tålamod. Än.


Vad har jag då på mig en vinter som denna?

Uppsättningen består av:

  • Två par vinterskor. Båda köpta i vinter då de jag gått i några år var bortom räddning. Nästan identiska från Mjus och superfina mörkgröna plattformsskor från Maripé. Använt båda massor.
  • Två jackor. En gammal kappa från Monki och en tjockare stoppad jacka som passar mkt bra i extra kallt väder.
  • Två par byxor. Standard Vera från Lindex som jag nyss ersatt med nya, samt vida byxor från COS (i stil med dessa men svarta).
  • Fem stickade tröjor. En mörkgrön tjockstickad, en svart polo och alla tiders favorit – en lång grå mysig tröja som jag använt nästan dagligen i vinter både på jobb och hemma, denna. Alla tre från Arket. Plus en gammal grå goding från Warehouse och en loppisfyndad basic svart.
  • Två skjortor. En svart favorit (denna) och den rätt så nya vita på bilden ovan med fladdermusärm, också den från Arket.


Nej, ej sponsrad av Arket. Dom bara kan det där med snygga klassiska plagg som jag aldrig tröttnar på, vilket är ett högt betyg för tröttnar på det mesta i klädväg. År ut och ån in tycker jag om de här kläderna tills de trasar sönder.

13 plagg från december till mars alltså.

Har förstås några fler kandidater i garderoben men de används tyvärr väldigt sällan, ett par gånger i månaden kanske. Det mesta ur den potten rensar jag ut nu till våren eller tar i bruk på nytt sätt när vädret blivit litet varmare och kapseln byts till ny.

Slutsats, klarat mig fint på mina tretton. Och snart dags att planera vårens uppsättning!

H.

Kommentarer