Årsresumé 2019

Dags att sammanfatta året va? Tycker verkligen om att paketera tidsperioder på detta sätt. Känner alltid att jag får en ny uppskattning för allt jag åstadkommit när jag radar upp det på led. När jag är mitt uppe i vardagen känner jag ofta att jag bara plöjer dagar utan att jag egentligen kommer framåt eller avverkar särskilt mycket, men så är det förstås inte. Sammanfattning ger perspektiv.Jag var inte särskilt aktiv på bloggen i år. Kände att ett inlägg i månaden var allt jag kunde hantera och så fick det vara största delen av året. Räknar till tjugofem inlägg vilket ändå känns förvånansvärt mycket såhär i efterhand med tanke på min genomgående o-ork att dela med mig. De inlägg jag skrev blev för det mesta sammanfattningar av månaden som varit.

Avslutade i alla fall 2018 med att prata om skaparlusten. Gick tillbaka till inlägget (och Elins video som jag refererar till) flera gånger. Känner fortfarande att insikten som jag landade i då var en stark grundpelare för 2019 så därför vill jag nämna det såhär till en början.


JANUARI
Under januari skrev jag bland annat om loppislusten, kökshörnan, favoritdofter och om planer för året i stort. Funderade kring att skapa ett kontor i köksalkoven och det blev faktiskt av till slut, mycket nöjd med det beslutet. Jag kände mig ganska nere annars och tänkte att det nog berodde på den tunga hösten som bestod av aningen för mycket jobb samt litet chockartad sorg då min farbror gick bort väldigt plötsligt. Föll in i en tid av reflektion, eftertanke och tystnad. Satt i bilen och grät alltför många dagar av denna månad och klarade inte av en enda sorglig låt resten av vintern. Året började verkligen inte inte på topp men blev som tur var bättre.


FEBRUARI
Februari var uppåt och jag fyllde år också. Skrev ett inlägg om insikter om livet som 30-något. Pratade om nya tavelväggen i vardagsrummet som faktiskt fortfarande ser likadan ut som då. Det var tydligen massor med snö (har jag glömt) och så skrev jag ett inlägg om de 13 plagg som utgjorde min vintergarderob. Det sistnämnda inlägget blir jag fortfarande inspirerad av. Ska ta ett nytt grepp om kapselgarderoben efter nyår hade jag tänkt. Detta februariinlägg blev faktiskt mitt enda om ämnet under hela 2019. Annat? Gick till psykolog för första gången. Kände mig mör och nöjd över det beslutet.

MARS
I slutet av mars åkte jag till Stockholm. Min kompis var en del av en mäkta imponerande utställning på Moderna Museet och det kunde jag bara inte missa. Pratade också litet om hur en typisk produktionsvecka såg ut. Kände att den här månaden var betydligt bättre än januari och februari, fick liksom styr på både grejer och mig själv. Dock föll bloggen i glömska någonstans häromkring. Blev ombedd att hålla en liten föreläsning om företagsidentitet och visuella verktyg och det var otroligt givande, det vill jag verkligen spara på hyllan över fina minnen från 2019 så nu ristar jag in det här.APRIL
Så kom vårljuset! Det går inte att ta miste på. Något alldeles speciellt varje år tycker jag. På jobbet var det full rulle med planering av 2020 och sådana uppgifter är verkligen mina bästa. Struktur, tidsplaner och tabeller! Fick ta del av inspirerande workshops också. På hugget i april kan man säga. Det blev semestervecka och vi åkte till Köpenhamn i slutet av månaden. Drack hämtkaffe på parkbänkar och promenerade promenerade promenerade.MAJ
Om januari, februari, mars och april gick i stark uppåtkurva kom maj med ganska stark svacka. Maj har i flera år varit otroligt tungrott, en ledig månad ska jobbas in nästan helt och hållet på förhand och även en massa annat på gång denna tid på året. Kände trots allt att det mesta var under kontroll och swischade på med gott humör.

JUNI
Från monsun till sjöbris hette inlägget som handlade om juni och precis så kändes det. Tuff start som sen plötsligt slocknade över en natt och rann ut i "sommarslow". Jag jobbade längre in på sommaren än många andra på kontoret och njöt av de ekande korridorerna. Stansade, städade, sorterade. Gjorde också livets loppisfynd, absolut mitt bästa någonsin, och kom hem med två Ilmari Tapiovaara stolar för inga pengar alls. De bor vid köksbordet nu och stannar nog där förevigt kan jag tänka mig.JULI
Semester. Var ledig tjugofyra dagar i sträck och det var första gången någonsin i vuxenlivet. Visste inte riktigt vad jag skulle göra med mig själv men fick rätt snabbt i lågväxeln. Bakade rabarberpaj minst fem gånger denna månad och försökte rusta upp för augusti. Åkte till Cala d'Or och blev SÅ kär i ön. Längtar tillbaka jämt och är säker på att jag återvänder. Otroligt lyckad semester där jag tankade massor av energi och intryck samt fick jättemycket lust för allt möjligt kreativt.


AUGUSTI
Augusti var kontrasternas månad. Från det lugna in i springet, förstås. Mår som bäst när saker är under kontroll och månad åtta var exakt inget under kontroll. Försökte hålla hårt i sommarstämningen i alla fall. Den här månaden försvann över en natt så vet egentligen inte riktigt vad jag sysslade med utöver jobbet, men mycket fick jag till stånd, det är jag säker på.

SEPTEMBER
September blev något av en utomkroppslig upplevelse. Vaknade uppriven, ledsen, kaotisk, hysterisk och förvirrad en helt vanlig torsdag. Förstod inte alls varför där och då men insåg förstås med tiden att jag pressat mig själv för hårt. När jag lyckades stiga ur paniken efter några veckor blev jag tvungen att utvärdera för att sen omvärdera vardagen. Hade såklart kunnat tuuta på litet till, kanske länge till, men råkar ha otroligt bra människor runtomkring mig som påtvingade insikter som jag själv bar på men inte förmådde se. Jag vill aldrig tillbaka tills september 2019, det var nog min tyngsta månad hittills i livet.OKTOBER
Reflektion och förnyelse, samla sig och börja om. Oktober kändes bättre när jag väl hade accepterat och bestämt mig. Jag gjorde slut med mina tankar om vad vardagen skulle vara. Det var verkligen ett uppbrott i ordets fulla bemärkelse, skrämmande men också märkligt befriande. Var rakt igenom mosig hela månaden, kände mig liksom fysiskt seg och luddig i både kropp, ögon och huvud. Hanterade svallvågor av september och var nog stundvis ganska uppriven men ändå gladare på det stora hela.


NOVEMBER
Första november lämnade jag mitt fina jobb och mina enastående kollegor. Det var ett tungt och sorgligt beslut men ändå något jag var väldigt säker på var det enda rätta. Försökte falla in i det nya (eller egentligen tillbaka in i det gamla) frilanslivet, bygga upp en rutin och struktur för både jobb och fritid. Klurade på vartåt jag skulle börja gå egentligen. Började se små detaljer i min omgivning igen och kände stor glädje över det. Något som jag inte insåg hade fallit bort kom tillbaka kan man säga. Började fota efter lång paus och kände mig så glad över den där ivern som jag saknat.


DECEMBER
Stod mitt i skapandet. Ältade många stora frågor som jag delade med mig av på bloggen också. Framför allt kände jag lust och energi denna månad, äntligen! Bestämde ändå att november och december skulle gå på halvlåga. Massor med varm och slö ledig tid de här sextio dagarna. Försökte planlägga en lustfylld grund för 2020 och det fortsätter jag med.


Vilket år. Väldigt mycket topp, väldigt mycket botten. Känner också att 2019 långt var ett resultat av 2018. Det var så många stora saker som hände förra året som jag ägnade det här året åt att hantera och sen sortera. Året i genomsnitt var kanske mer tungt än lätt, men så är det väl ibland. En del lärdomar rikare osv. Ska vi hoppas.

Återkommer med planer och förhoppningar för 2020 hade jag tänkt. Mycket ivrig vad gäller de följande tolv månaderna och vågar tro att de blir bättre än de föregående.

H.

Kommentarer