Årets röda trådar

Mål för 2020. Var börjar man? Det känns ändå viktigt för mig i mitt första år som egenföretagare på heltid att ha en plan och strävan. Eller, det är ju faktiskt inte mitt första år som egenföretagare men mitt första efter väldigt lång paus. Känner mig onekligen rostig.

Har alltså listat några yrkesrelaterade/kreativa mål för året. Blev väldigt inspirerad av Kugges inlägg om företagsåret 2019. Försöker tänka att jag kanske inte behöver komma i mål på varje punkt utan att fortsätta framåt räcker.
Få ekonomin att gå ihop
Det är ju inte särskilt gottigt att prata om pengar (eller kanske det är exakt det det är?) men en viss mängd peng gör livet enklare. Eftersom jag gick ifrån en trygg och bra inkomst i november behöver jag förstås få frilanslivet på fötter ekonomiskt. Jag gick emot alla rekommendationer på så vis att jag inte byggde upp en biinkomst vid sidan av min anställning, något tryggt att hoppa över till alltså. Halkade istället ut i något rätt så oklart. Inte att rekommendera precis men det var tyvärr det enda sättet för mig. Hade bara inte nog mer ork och lust för att bygga upp något under kvällar och helger så det var plåstret av som gällde. Mitt mål vad gäller inkomst i år är att klara mig, plusminusnoll. Inga stora visioner om miljoner utan bara få det här på fötter. Det känns faktiskt som en stor utmaning och lagom pirrigt.

Fiska in 2–3 större löpande uppdrag
För att det gör livet tryggare men också för att jag gillar en viss mängd rutin. Tycker också att det mest magiska i ett samarbete sker efter längre tids jobb ihop. När man verkligen känner varandra utan och innan kan man förstås möta behov bättre och jobba betydligt mer effektivt. Just nu har jag två återkommande mindre kunder, ett projekt som är på slutrakan och en produkt i uppstart. Behöver fylla på med mycket mer. Ser också mitt egna varumärke som ytterligare ett projekt. Finns massor jag behöver fixa till vad gäller min egna marknadsföring, arbetsprover osv. och funderar på mycket praktiskt vad gäller t.ex. bokföring just nu. Hoppas på många givande uppdrag i år och kavlar upp ärmarna!

Blogga regelbundet
Jag vill blogga oftare för att jag tycker så mycket om det. Ett inlägg i månaden var allt jag mäktade med förra året men nu när jag jobbar på helt annat sätt, är ensam största delen av dagarna och har en flexibel tidtabell fyller bloggen en annan funktion. Den blir en slags pausgymnastik och jag känner mig redan väldigt sugen på att både fotografera och skriva av mig oftare. Siktar på ett inlägg i veckan just nu.

Skapa video
Jag vill djupdyka i videoformatet. Har länge känt att jag vill ta mig an något stort och nytt kreativt och video känns verkligen som en helt egen värld, samt superaktuellt. Vet inte vad som ska skapas men något ska jag få till stånd, om så bara för egna ögon.

Lära mig spåra effekterna av innehåll online
Jag vill bli bättre på att avläsa statistik. Som formgivare skapar jag ofta material till webben men kan liksom inte riktigt spåra effekter och resultat hela vägen så som jag skulle önska – vad fungerade bra och varför? Alla dom där siffrorna som ligger bakom innehållet... dem ska jag hitta och lära mig mer om.

Kurs i digital branding
Jag ville verkligen gå en kurs i digital branding i höstas och lära mig mer om hur man skapar en stark närvaro online, både som företag och privatperson. Gick sen en kurs i just detta under mina slow-månader november och december. Kände att jag fick massor med energi och kunskap till att skapa en inspirerande och smart miljö på webben, både för mig själv men också för potentiella kunder. Ägnade ungefär 10 timmar i veckan åt kursen och blev precis färdig. Fortsätter gå tillbaka och justera mina insikter och anteckningar då och då. Kursen var mer av ett startskott för en lång process så jag bär med mig alla workbooks som verktyg året ut.

Skapa och sälja produkter
Jag vill skapa produkter som andra kan ta del av men också ha praktisk nytta av. Jag har grejer på gång på den här punkten med det är verkligen ett mastigt och långt projekt, också litet diffust just nu. Målet är i alla fall att börja sälja en eller flera produkter under 2020.

Komma ihåg friskvård och ta ut semester
Det känns viktigt att planera för dessa även när man är egenföretagare. Jag vill ha en planlagd vintersemestervecka i vår och åtminstone två semesterveckor i sommar, antingen uppdelade eller i ett kör. Det känns kanske litet mycket att hoppas på såhär första företagsåret och det blir väl knappast en offline-semester, men vill ändå ha något att sikta in mig på. Vad gäller friskvård utnyttjar jag redan den frihet frilanslivet erbjuder på den fronten, en frihet som jag verkligen saknade massor som heltidsanställd. Jag tränar två mornar i veckan just nu och det känns super.

Fortsätta kalenderplanera
Det här är ingen puck för en strukturälskare men vill ändå rista in saken. Planlägger mina veckor i kalendern; förarbete, innehållsproduktion, leverans, uppföljning, inspiration men också egna ärenden och träning som ger dagarna ramar. Älskar att ha översikt. Jag kan gott och väl flytta runt block om något ändras men som utgångspunkt vill jag att mina veckor ska ha en tydlig struktur varje måndag morgon när jag slår på datorn. Det är också enklare att blicka tillbaka och se att en faktiskt gjort massor. Att jobba hemifrån får mig ibland att känna att jag aldrig gör tillräckligt och alltid borde (och kan) göra mer, så därför är kalendern som loggverktyg viktig för mig.

H.

Kommentarer