Kapselgarderoben 2020

Snart ett år sen skrev jag om mina 13 vinterplagg, dvs. vad jag drog på mig till vardags hela förra vintern, ett inlägg som jag fortfarande tycker är väldigt mitt i prick. Det inlägget var mitt senaste på ämnet kapselgarderob så nu tycker jag verkligen att det är dags att filosofera litet kring ämnet igen.

För att förtydliga...
Jag är alltså noll mycket fashionista utan det är själva systemet och optimerandet som lockar mig. Något spännande med att eftersträva en perfekt uppsättning tidlösa plagg som en älskar att dra på sig varje morgon och verkligen trivs i.
Så vad har hänt med kapselgarderoben det senaste året? Och vad händer hädanefter?

Jag bar med mig tankesättet om en optimerad garderob hela 2019, dock uteblev det där stora säsongsbytet som jag annars åtagit mig med ganska stor kraft fyra gånger per. Plockade bort och plockade till på rutin vartefter året gick. Tappade kanske lusten för garderobsvård en aning så jag förmådde mig liksom inte styra upp det hela ordentligt.

Just nu befinner jag mig förstås i en ny slags vardag då jag inte längre går till ett kontor varje morgon utan jobbar mycket hemifrån, det innebär också en ny slags garderob. Jag är alltså inte den som drar på mig jeans och knäpper översta knappen på skjortan om jag ska sitta hemma en hel dag. Denna förändring har lett till att en stor portion av min garderob blivit överflödig. Inte på så sätt att jag inte kan klä mig i allt då och då men alla plagg roterar mycket mer långsamt. Vill ändå inte göra mig av med en massa favoriter utan tänker att jag får hitta nya mer avskalade sätt att använda dem på. Jag kan faktiskt sakna det där med att klä mig "för business" på morgonen, men å andra sidan förenklar ju avsaknaden av representation också morgonrutinerna en hel del.

Min plan just nu är att 1) med tiden jobba mot att skära ner på styva skjortor och pressade svartbyxor, och 2) istället öka andra halvan av garderoben som består av mer hemmavänliga mjuka plagg som ändå är skapligt skarpa. Tänker mig alltså inte mjukisbyxor utan mer av mittemellanplagg som är både bekväma men också får mig att känna att jag verkligen klär på mig något fint på morgonen. Tidigare har del ett tagit upp ungefär 80% av garderoben och andra delen 20%. Nu strävar jag efter 50–50. Casual Friday varje dag är ett bra ledord!

Har också planer på att kavla upp ärmarna och bygga vår-, sommar-, höst- och vinterkapsel ordentligt igen i år. Tycker verkligen om den där eftertanken och tror att det kan vara nyttigt nu när min arbetsbild också förändrats en del, så får jag liksom tänka till ordentligt på det här Casual Friday everyday-konceptet.

Det är ganska roligt att räkna hur många plagg man faktiskt använder, precis just nu. Jackor och skor inkluderas medan träningskläder, underkläder och sådant som du inte skulle lämna hemmet i räknas bort. Råder dig att räkna om du inte har koll, mest för skojs skull alltså. Det är något fint med att inse vilka plagg som hör till favoriterna och fundera på varför, som att man plötsligt tycker om dem dubbelt upp!

H.

Kommentarer