Att titta på. Att lyssna på. Att läsa.

Här kommer ett mastigt inlägg om bästa poddar, böcker, låtar och serier från 2019. Jag har aldrig arkiverat mina favoriter på det här sättet (tror jag?) och har också ofta ångrat mig på den punkten. Kul att kunna bläddra tillbaka och återupptäcka gamla favoriter i tider av tristess, typ feberveckor och sommarlov. Tycker också att den här tiden på året är ypperlig för innehåll av denna sort, som att soffan är en extra tacksam plats i väntan på våren.


BÖCKER 

Jag läser sällan böcker men de jag tar mig tid att läsa är oftast fenomenala. Jag har vissa favoritförfattare, ämnen och recensenter som jag alltid tyr mig till och blir således sällan besviken.

Årets nästan enda bok blev Johanna Högströms Själarnas Ö som är delvis verklighetsbaserad och handlar om kvinnorna på mentalsjukhuset på Själö, i den åboländska skärgården. Det finns en strålande dokumentär på samma ämne, Kvinnorna på Själö, som du kan se här. Min dröm är att få formge en bok om ett dylikt ämne någon dag. Kvinnohistoria, vettigt och viktigt och så arma intressant.

LJUDBÖCKER 

Ljudböcker är något jag ägnat mig åt ganska mycket i år. Den sista flickanFlickan med sju namn och Idag är en vacker dag att dö var några favoriter. Vinnarplatsen tog utan tvekan Educated av Tara Westover. Blev tvungen att beställa hem denna och lägga ett fysiskt exemplar i bokhyllan efter att jag lyssnat färdigt. Jag har inte så många böcker hemma, kanske femton stycken, men en plan om att alla som finns här ska få stanna förevigt och läsas många gånger om. En riktigt kär samling ska det vara.

Alla fyra böcker är verklighetsbaserade.

SERIER 

2019 var ett stort serieår. Vilket år är inte det kan man kanske fråga sig? Ser verkligen mycket på serier och är alltid på jakt efter nya. Är en riktig maratontittare och föredrar att hitta en serie som det redan finns femtielva avsnitt av så vi kan bränna tre avsnitt per kväll i några månader. Ja, tydligen är det detta jag lägger mina sentimmar på.

Några favoriter i år var True Detective (första säsong), Peaky Blinders, Vikings och Black Sails. Historiska serier har alltid varit min grej, gärna verklighetsbaserade eller åtminstone delvis. Chernobyl såg vi också och det var nog serien som gjorde störst intryck och avtryck, så otroligt tung men enastående på alla vis. En underskattad fiktiv serie som jag vill tipsa om är Taboo. Inget med Tom Hardy kan väl vara dåligt? Han är verkligen en fena på att ta fram egendomliga karaktärer. Vinnarplatsen tog eventuellt miniserien Mildred Pierce med Kate Winslet i huvudrollen. Den var verkligen jättebra och otroligt vacker. Miljö och tidsanda är halva upplevelsen när det kommer till serier tycker jag.

DOKUMENTÄRER 

Dokumentärer utgör också en stor del av min underhållning. Ser ju nästan aldrig på film så serier och dokumentärer fyller liksom upp hela kvoten. The Keepers kom ut redan 2017 men tåls att tipsas om igen. Serien utreder syster Cathy Chesniks mord 1970. En annan ytterst märklig men otroligt bra dokumentär jag såg var The Barkley Marathons. Handlar om ett ultramaratonlopp i traillöpnig (tack Wikipedia) som utförs i Tennessee och bara är ytterst konstigt på litet för många vis. Förstår att låter allt annat än intressant men kan nästan lova att du kommer att fascineras av denna dokumentär. Besynnerlig, helt enkelt. Vad hände med Gina Dirawi? som jag såg över jul vill jag också slå ett viktigt slag för. Har sett på tiotals andra dokumentärer också, mest topplistan crime på Netflix så råder dig att gräva i den riktningen om du vill veta vad annat jag tittat på.

PODDAR 

Favoritpoddarna går också under samma tema: CriminalImpact statement, Death in ice valleyThe teacher's pet, Finding Cleo, The Happy Face killer, Root of evil och sist men inte minst klassikern My favorite murder förstås. Genushistoriepodden och P3 Historia slår jag också på panikartat varje gång ett nytt avsnitt uppenbarar sig. Bubblaren blir Family Secrets, handlar som namnet antyder om familjehemligheter. Mer lättsmälta Under huden och Lika Olika lyssnades på då och då i crime-pauserna. Har annars ganska svårt för det där Två kompisar pratar om livet-konceptet vad gäller poddar men den förstnämnda med Kakan Hermansson och den andra med Lisa Anckarman är väl omöjliga att inte tycka om. Två coola kvinnor, helt enkelt.

MUSIK 

Avslutar med att dela med mig av min favoritmusik från 2019. Spotify var ju vänliga nog att ge mig statistik på lyssnandet och sådant tycker jag alltid är väldigt intressant. Sarah Klang var min mest lyssnade artist, Vaults bjöd på favoritlåten Hurricane och 31 797 minuter spenderade jag med musiken. 2019 var ett riktigt stort poddår för mig och snodde ganska många musikminuter men hittat många fina låtar i år faktiskt. Vissa år tycker jag är riktigt nitlotter vad gäller ny musik men inte 2019.

. . .

Det var det. Hoppas att du hittar några outforskade guldkorn att plussa på i hörlurarna eller på Netflix-listan om du tror dig tycka om innehåll i samma stil. Mycket crime, historia och nästan alltid verklighetsbaserat eller åtminstone starkt förankrat i verkliga händelser, då är vi samma skrot och korn.

H.

Kommentarer